WebZone
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

WebZone

powered by AmxXx !
 
AcasaCăutareUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 Tutorial Torrent (incepatori)

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 164
Data de inscriere : 16/01/2008

Tutorial Torrent (incepatori) Empty
MesajSubiect: Tutorial Torrent (incepatori)   Tutorial Torrent (incepatori) Icon_minitimeMar Ian 22, 2008 7:59 pm

1 - Torrentul este un sistem de filesharing care prin intermediul trackerului realizeaza legatura intre utilizatori, si in acelasi timp promoveaza spiritul fair al sharingului, contorizand o ratie de download/upload pe baza careia castigati sau nu acces la noutati.

2 - In aceasta ordine logica, este clar ca site-ul nu gazduieste fiserele sharuite de utilizatori (seederi). ceea ce gasiti pe site, fisierul cu extensia .torrent, este un header care cuprinde informatiile despre componenta pachetului care urmeaza sa fie downloadat si datele de identificare necesare trackerului.

3 - Ca sa puteti folosi acest sistem este suficient sa va alegeti un client de torrent care stie sa deschida aceste fisiere .torrent si sa realizeze legatura intre utilizatorii care le detin si se afla online la un moment dat:

programe care folosesc sistemul torrent:
bitcomet http://www.bitcomet.com
azureus http://azureus.sourceforge.net
bitspirit http://lanspirit.com/bitspirit/index2.htm
ABC http://pingpong-abc.sourceforge.net
bittornado http://bittornado.com
bittorrent http://bittorrent.com
shareaza http://www.shareaza.com
torrentflux http://www.torrentflux.com

4 - Odata ce ati reusit sa downloadati un torrent, ca sa il sharuiti (adica din leecher sa deveniti seederi) si astfel sa faceti RATIO bun, nu stergeti torrentul din client, deoarece el va trece automat in starea de seed. De asemenea nu modificati structura pachetului downloadat.
In cazul in care vreti sa il mutati in alta locatie pe hard, va trebuie sa luati din nou torrentul de pe site, si in loc sa alegeti download selectati seed si noua locatie a fisierelor din torrent ( nu e obligatoriu insa ... puteti sa lasati download dar sa alegeti noua locatia, intrucat clientii de torrent vor face hash check si vor identifica torrentul ca fiind downloadat trecand automat in seed - ca in cazul azureus).

Cel mai eficient mod de distribuire a fisierelor la un grup mare de utilizatori
Spre deosebire de sistemul traditional de partajare a fisierelor, Bittorent-ul este conceput pentru a distribui eficient acelasi fisier (sau o colectie de fisiere) unui grup mare de utilizatori. Cand te conectezi la Internet, legatura respectiva este constituita dintr-o latime de banda pentru descarcarea datelor sau a informatiilor si o latime de banda pentru incarcarea lor sau efectuarea cererilor de informatie. In continuare prin download si upload ma voi referi la descarcarea sau incarcarea informatiilor. Pentru a mari eficacitatea distribuirii fisierelor, Bittorent foloseste banda de upload a celui care descarca fisierul pentru a-l trimite mai departe utilizatorilor conectati ulterior, evitand astfel suprasolicitarea serverului. In acelasi timp, programul il avantajeaza pe cel care incarca fisierul mai repede prin diferite metode. Astfel, in timp ce descarci un fisier si il trimiti mai departe, toata lumea este multumita, si se evita astfel costurile de intretinere necesare pentru un server. Bittorent este open-source si este folosit la scara larga.

Bittorent vs. HTTP sau FTP
Cand un fisier este disponibil prin HTTP, toata latimea de banda folosita la descarcarea lui este asigurata de serverul pe care este stocat fisierul. Acest server trimite fisierul spre fiecare client care il solicita. La acesta se pot conecta un numar limitat de utilizatori care impart intre ei banda respectiva. Acestia comunica doar cu serverul si nu schimba informatii intre ei. Prin Bittorent, cand mai multi utilizatori descarca acelasi fisier, acestia schimba intre ei partile finisate, iar costul necesar pentru banda de upload este redistribuit asupra acelora care il descarca, facand posibila, teoretic, descarcarea din infinite instante. in acest fel se poate rezolva problema limitarii traficului sau a numarului de conexiuni existent pe anumite servere din punctul de vedere al celui care doreste sa distribuie un fisier si nu dispune de resursele suficiente. In comparatie cu FTP-ul (File Transfer Protocol – protocolul de transfer al fisierelor), putem spune ca reprezinta o evolutie spre MFTP (multisource file transfer protocol). MFTP-ul a fost conceput pentru a oferi posibilitatea procurarii unui fisier mult mai rapid, cu ajutorul mai multor surse. Astfel, viteza este cumulata, spre exemplu de la 6 surse care au fiecare o viteza de 5KB/s rezulta o viteza totala de 30KB/s. Daca adaugam posibilatea transformarii intr-o noua sursa a fisierului in curs de descarcare, rezulta Bittorent-ul.

Mod de functionare
Bittorent-ul identifica totul prin internediul URL-ului si este conceput pentru a se integra perfect cu interfata Web. Decizia de a folosi Bittorent este luata de cel care publica fisierul. Cei care doresc sa-l descarce vor fi nevoiti sa foloseasca un client de Bittorent. Distribuirea unui fisier prin Bittorent este constituita din urmatoarele: un server Web normal, un fisier “metainfo”, un tracker (server central care monitorizeaza adresele si toate informatiile, dar nu stocheaza continutul fisierului), fisierul original care se doreste a fi distribuit, browser-ul Web si clientul Bittorent al utilizatorului care doreste fisierul. Din punctul de vedere al utilizatorului care doreste fisierul, lucrurile sunt foarte simple; el trebuie doar sa instaleze clientul si sa efectueze un clic pe fisierul pus la dispozitie de distribuitor prin intermediul browserului Web. Printr-un clic pe fisierul dorit, clientul Bittorent porneste automat si intreaba destinatia descarcarii fisierului respectiv, dupa care incepe descarcarea. Conexiunea se realizeaza in felul urmator: tracker-ul primeste informatii periodice si statistici prin HTTP sau HTTPS despre cei care descarca fisierul respectiv si trimite inapoi informatii despre clientii la care se pot conecta.
Fisierul metainfo, care cuprinde toate informatiile, este transmis intr-un format simplu numit “bencoding” si cuprinde URL-ul tracker-ului, numele care este sugerat pentru a salva fisierul si un index de informatii despre partile in care a fost separat. Fisierele sunt impartite in marimi fixe, de obicei marimea este o putere a lui 2, cu exceptia ultimei bucati care poate fi trunchiata. Fisierul mai contine si codul de identificare al celui care descarca fisierul, cod care este generat la fiecare pornire sau repornire a transferului, adresa IP, porturile la care este asteptata conexiunea (de obicei portul este 6881, sau intre 6881 si 6889), precum si cantitatea datelor descarcate si incarcate. La inceput numarul celor care detin fisierul incomplet creste brusc, iar majoritatea celor cu conexiuni de viteze apropiate finiseaza descarcarea in mod simultan, numarul fisierelor complete disponibile pentru descarcare (numite seeds = seminte) crescand exponential. Comunicarea intre clienti este simetrica, iar mesajele trimise in orice directie arata la fel, dupa terminarea descarcarii unei parti clientul anunta ca este gata sa o trimita mai departe.

Metode aplicate pentru mentinerea proportiei
A lua fara a da nimic in schimb nu reprezinta o metoda buna de supravietuire, dupa cum spune si zicala veche din popor: “de unde tot iei si nu pui, curand se ispraveste”. Din acest motiv au fost implementate diferite metode si algoritmi pentru o balansare cat mai buna a resurselor. Multi cercetatori au incercat sa rezolve in mod practic acesta teorie, dar s-a demonstrat a fi prea complicata. Metoda egalitatii este cel mai greu de realizat, deoarece teoretic, cantitatea de date descarcate trebuie sa fie egale cu cantitatea de date incarcate, deci o repartizare proportionala este necesara. A limita descarcarea la un nivel foarte redus si a lasa incarcarea la capacitate maxima pentru a echilibra cantitatea totala nu pare a fi cea mai inteligenta solutie. Bittorent nu detine un mecanism central de alocare a resurselor, fiecare client fiind direct responsabil pentru marirea vitezei de descarcare. Toate problemele legate de descarcare sunt rezolvate direct intre utilizatori, informatiile despre rata de transfer in ambele directii sunt transmise tracker-ului doar pentru o statistica. Rolul tracker-ului este limitat doar la gasirea reciproca a clientilor. Strategia de stopare a descarcarii pentru anumiti utilizatori poarta denumirea de “choking”. Simpla anuntare pe care o face fiecare client despre partile complete foloseste sub 1% din latimea de banda disponibila pentru incarcare si s-a dovedit a fi o metoda buna, fiind in momentul de fata utilizata frecvent. Clientul Bittorent imparte fisierul in mai multe parti, iar ordinea distribuirii si multiplicarii lor este foarte importanta. Cu un algoritm slab de selectare si distribuire a partilor se poate ajunge in situatia in care un utilizator sa paraseasca reteaua, iar anumite parti ale fisierului nu vor mai fi disponibile, acesta ramanand incomplet (in cazul in care sursa initiala a fost si ea indepartata). Pentru a evita aceasta situatie s-au stabilit anumite prioritati. “Rarest First” (ce-i mai rar prima data) este prima metoda, folosita atunci cand este selectata o anumita parte pentru descarcare, cea care este disponibila in mai putine variante va avea prioritate, iar cele care sunt comune multor utilizatori vor fi lasate la sfarsit. De exemplu, daca exista o singura sursa si doi utilizatori, unul porneste descarcarea unui fisier de la un capat, iar altul de la celalalt capat. Daca alti 4 utilizatori se vor conecta ulterior vor proceda la fel, doi dintre ei vor descarca prima parte a fisierului de la ambele capete, iar ceilalti doi vor descarca similar partea a doua. Acesta este doar un model teoretic, dar aici apar diferite probleme. in acest mod fisierul este divizat in doua parti mari, ulterior fiecare parte in doua parti mai mici si tot asa. Tendinta intre utilizatori este de a schimba “asta pentru asta”, adica vor fi facilitate conexiunile reciproce, iar cei care nu vor coopera vor primi statutul “choke”, ce reprezinta un refuz temporar de upload. Acest algoritm este necesar pentru o buna performanta, izoland utilizatorii care doar descarca, fara a incarca fisiere. Decizia de a bloca un utilizator este strict bazata pe viteza de descarcare. Totusi calcularea vitezei este o problema destul de dificila si se realizeaza acum la un interval de 20 de secunde. La versiunile mai vechi calcularea vitezei se facea la un interval de timp mai lung, dar metoda nu s-a demonstrat a fi destul de buna, pentru ca viteza variaza destul de mult.
Sus In jos
https://webzone.catsboard.com
 
Tutorial Torrent (incepatori)
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Universal Torrent Accelator
» Microsoft Windows 98 Second Edition > torrent format
» Microsoft WindowsXP Professional Student Edition SP2 torrent
» [Tutorial]Cum sa ne conectam mai rapid pe Yahoo

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
WebZone :: Media Zone :: Torrente-
Mergi direct la: